Donderdag 27 november 2014 organiseert ie-net in samenwerking met het vloc en EUROAVIA Oostende een lezing over de Horten 229, een flying wing en stealth uit 1945.20141127 - Horten - large

Twee jonge luchtvaartfanaten experimenteren in de jaren 30 met vliegende vleugels zonder enige vooropleiding. Tijdens de oorlog krijgen ze de kans dit concept verder te ontwikkelen voor militaire doeleinden. Het wordt een boeiend verhaal dat leidt tot een revolutionair ontwerp dat ook gebruik maakt van straalmotoren en voor de allereerste keer van stealth technologie. Een eerste prototype vliegt als zweefvliegtuig einde 1944, en het tweede gemotoriseerde vliegtuig begin 1945. Het crasht tijdens een ongelukkige nadering als gevolg van motorstoring. Na de capitulatie ontdekken de Amerikanen het derde bijna afgewerkte prototype dat in Farnborough door de Engelsen grondig wordt bestudeerd. Dit resulteert in een geheim rapport dat recent werd vrijgegeven.
De lezing gaat op basis van dit rapport, en andere referenties, in op de verschillende aspecten van het ontwerp zoals de aerodynamica, configuratie, stuurorganen en constructie waarbij het stealth aspect wordt belicht. Northrop in de VS bouwt een maquette na op ware grootte om het stealth effect te testen, dat ook werkelijk wordt bevestigd. Dit resulteert uiteindelijk in de B-2 bommenwerper, die een merkwaardige gelijkenis vertoont met de Ho229.
Weimar Horten wordt na de oorlog hoogleraar Wiskunde in Braunschweig, Walter gaat na het afmaken van zijn ingenieursstudie werken bij Northrop.

Praktische info:

De lezing gaat door in het vloc op donderdag 27 november om 20:00
De toegang is gratis.
Inschrijven via het formulier op deze site ( www.ie-net.be/horten229 ) is echter wel vereist.

Categorieën: evenement

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder